ساخت قالب اکستروژن

ساخت قالب اکستروژن

اکستروژن یک فرایند پیشرفته در صنعت تولید است که در آن مواد پلاستیک یا فلزی از طریق یک ماتریس مخصوص فشرده می‌شوند تا به شکل‌های

Read More »
قالب اکسترون

انواع قالب اکستروژن

در دنیای صنعت و تولید مدرن، فناوری اکستروژن به عنوان یکی از روش‌های موثر و حیاتی در تولید پروفیل‌های آلومینیوم جایگاه ویژه‌ای دارد. این فرآیند

Read More »
رنگ پودری / الکترواستاتیک

پوشش‌های پودری مرکب از پیگمنت‌، رزین، فیلر و مواد افزودنی هستند که ابتدا این مواد را در اکسترودر به‌صورت مذاب در می آورند تا با هم مخلوط شوند که اصطلاحاً به این فرآیند «اکسترود شدن» می‌گویند. سپس ماده مذاب سرد شده را طی فرآیندی دومرحله‌ای آسیاب می‌کنند تا به ذراتی بین بیست تا هشتاد میکرون تبدیل شود و سپس پودر به‌دست آمده را از الک عبور می‌دهند و بسته‌بندی می‌نمایند. 

در این بخش از وبسایت میهن آلومینیوم غدیر قصد داریم به تعریف و توضیحات درباره ی رنگ پودری یا الکترو استاتیک بپردازیم. پس خواهش مندیم با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

رنگ پودری چیست؟

قبل از جواب به پرسش رنگ الکترواستاتیک چیست بهتر است که تاریخچه کوتاهی از پیدایش این نوع از رنگ‌ها بدانیم. رنگ الکترواستاتیک یا رنگ پودری برای اولین بار حدود ۷۰ سال قبل در ایالات متحده آمریکا به تولید رسید.
در دهه ۶۰ میلادی یک کمپانی در آلمان موفق شد از ترکیب «اکسترودر» و حرارت، خمیر رنگ الکترواستاتیک را تولید کند و تقریباً به طور هم‌زمان موسسه شِل در انگلستان نیز برای رنگ‌آمیزی با استفاده از رنگ‌های پودری، روش الکترواستاتیک را ابداع کرد. البته در این برهه از زمان به دلیل هزینه‌های بالا، استفاده از این نوع رنگ‌ها و روش‌های رنگ‌آمیزی فراگیر نشد. بیشتر افراد، شرکت‌ها و کارخانه‌ها ترجیح می‌دادند همچنان از رنگ‌های پلی‌استر، هیبرید و اپوکسی استفاده کنند.

انواع شیوه‌های رنگ‌آمیزی الکترواستاتیک

برای اجرای رنگ پودری بر روی سطح پروفیل‌های آلومینیوم تولید شده، روش‌های  گوناگونی وجود دارد که عبارت‌اند از:
  • پیش گرما 
  • پس گرما 
  • مشعل پاش
  • مادون قرمز

روش پس گرما در رنگ پودری

این شیوه از رنگ‌آمیزی الکترواستاتیک متداول‌ترین شیوه در ایران است. در این روش ابتدا قطعه رنگ‌آمیزی شده و بعد در معرض گرما قرار می‌گیرد.

روش پس گرما شیوه‌ای است که نسبت به دیگر شیوه‌های رنگ‌آمیزی الکترواستاتیک آسان‌تر بوده و آموزش دادن آن به افراد نیز راحت‌ تر خواهد بود. راه‌اندازی تجهیزات این نوع از رنگ‌آمیزی به نسب دیگر شیوه‌ها ارزان‌تر است. روش پس گرما هم به شیوه دستی و هم به روش اتوماتیک قابلیت اجرا دارد. در هر دو مدل دستی و اتوماتیک سرعت خروجی آن بالا بوده و کیفیت رنگ آن نیز مطلوب است.

روش مشعل پاش در رنگ پودری

در ادامه بررسی پرسش رنگ الکترواستاتیک چیست به توضیح شیوه مشعل پاش می‌پردازیم. در این نوع از رنگ‌آمیزی الکترواستاتیک، تفنگ پاشش هم‌زمان که پودر رنگ را به سمت قطعه هدایت می‌کند، شعله را نیز به آن سمت هداست کرده و رنگ را می‌پزد.

این شیوه، رنگ‌آمیزی در نقاط دورافتاده و کم امکانات را میسر می‌کند، به کوره نیازی ندارد و به برق نیز نیاز ندارد چون کمپرسور آن دیزلی یا بنزینی است؛ اما باید در نظر داشت که رنگ‌آمیزی با روش مشعل پاش رنگی را ایجاد می‌کند که در برابر خراشیدگی و کندگی مقاوم نیست. با توجه به اینکه در این شیوه، مرحله کوره حذف شده است، باز هم فرآیند رنگ‌پاشی در این روش سرعت پایینی دارد. در صورتی که بخشی از لایه رنگ از سطح جدا شود تمام لایه رنگی به صورت یکپارچه از سطح قطعه جدا خواهد شد. لازم به ذکر می باشد جهت استفاده از این روش نیاز به رنگ های تخصصی با زمان پخت کوتاه می باشد که خواص رنگ بهتری ایجاد کند. این روش برای قطعاتی که بسیار بزرگ و حجیم می باشد مناسب می باشد.

روش مادون قرمز در رنگ پودری

در شیوه مادون‌قرمز در ابتدا فرایند رنگ‌آمیزی به وسیله ربات یا تفنگ انجام گرفته و بعد از آن قطعه یا قسمت رنگ شده را زیر لامپ مخصوص (مادون‌قرمز) قرار می‌دهند تا سخت شود.
 
این شیوه مناسب قطعاتی است که بزرگ‌تر از ورودی کوره‌های پخت هستند. با استفاده از شیوه مادون‌قرمز می‌توان بخشی از یک قطعه بزرگ را رنگ‌آمیزی کرد. رنگ‌آمیزی قطعاتی که به دلیل داشتن ملحقاتی که قابل اشتعال یا تغییر حالت هستند و امکان قرارگیری در کوره را ندارند به شیوه مادون‌قرمز انجام می‌شود. این شیوه به امکانات کمی نیاز دارد. مکان کوچک برای انجام مراحل رنگ‌آمیزی و عدم نیاز به کوره دیگر ویژگی آن است؛ اما باید توجه داشت که در روش رنگ‌آمیزی مادون‌قرمز سرعت کار به نسبت دیگر روش‌ها پایین است. اگر قرار باشد که قطعات در تیراژ بالا رنگ‌آمیزی شود نیاز به صرف هزینه زیادی برای خرید لوازم و مصرف برق دارد. لازم به ذکر می باشد در این روش هم مانند شیوه مشعل پاش نیاز به رنگ مخصوص با زمان پخت کوتاه می باشد

 

روش پیش گرما در رنگ پودری

در این روش در ابتدا قطعه مورد نظر به اندازه کافی حرارت دریافت کرده و سپس رنگ بر آن اسپری می‌شود. رنگ‌آمیزی به شیوه پیش گرما ویژگی‌هایی دارد که برخی از آن‌ها شامل این موارد است. در این روش میزان چسبندگی رنگ به قطعه زیاد است. رنگ الکترواستاتیک در برابر کنده شدن، خراشیدگی و جدا شدن مقاومت بالایی خواهد داشت. این روش جهت رنگ آمیزی قطعات خیلی کوچک با پیچیدگی زیاد و همچنین قطعات با ضمانت بالا مناسب می باشد.

مراحل رنگ پودری به روش پس گرما

در ادامه مطالب بیایید با مراحل روش پس گرما در اعمال رنگ پودری بر روی انواع مقاطع پروفیل آلومینیوم بیشتر آشنا شویم: 

در این روش قطعه مورد نظر که قرار است رنگ‌آمیزی شود در یک محفظه قرار گرفته و با «کابل ارت» به زمین متصل می‌شود. پودر درون تفنگ مخصوص پاشش قرار می‌گیرد و به صورت الکترواستاتیکی باردار می‌َشود. در مرحله پاشش رنگ باید بسیار مواظب بود که فشار هوا کنترل شده و هم چنین ضخامت سطح رنگی که بر روی قطعه قرار می‌گیرد نیز کنترل شود تا ضخامت پوشش رنگی در عایق بودن سطحِ زیر رنگ تاثیر نگذارد.

در ادامه جواب به پرسش رنگ الکترواستاتیک چیست و آشنایی با رنگ پودری مراحل رنگ‌آمیزی را توضیح می‌دهیم. 

  1. مرحله اول چربی‌گیری قلیایی از قطعه،
  2. مرحله دوم شستشو قطعه،
  3. مرحله سوم ایجاد لایه فسفاته،
  4. مرحله چهارم رنگ‌آمیزی و
  5. مرحله پنجم و آخر نیز قرار‌گیری در کوره است.


در مرحله چربی‌گیری روش کار بدین صورت است که قطعه مورد نظر را در یک وان مخصوص قرار می‌دهند سپس اسیدهای قلیایی را تا دمای ۶۰ درجه سانتی‌گراد گرما داده و قطعه را به مدت ۲ تا ۳ دقیقه در آن غوطه‌ور می‌کنند تا آلودگی‌ها و چربی‌های سطح آن پاک شود.

بعد از مرحله چربی‌گیری نوبت به شستشو می‌رسد. در این زمان آب ولرم به صورت اسپری بر روی قطعه پاشیده می‌شود تا مواد قلیایی باقی‌مانده از مرحله چربی‌گیری از روی سطح مورد نظر پاک شود.

در مرحله سوم مواد فسفاته را بر روی قطعه به وسیله اسپری یا غوطه وری اعمال می کنند.

و در مرحله چهارم هم رنگ‌آمیزی به وسیله تفنگ‌های مخصوص رنگ پودری بوده و مرحله آخر نیز قرار دادن قطعه رنگ شده در کوره و پخت است. در هنگام پخت باید به نکات مختلفی توجه کرد. برای مثال دمای پخت رنگ‌ پودری در کوره بین ۱۶۰ تا ۲۰۰ درجه سانتی‌گراد و زمان پخت آن هم بین ۱۰ تا ۲۵ دقیقه است.

اگر دمای پخت پایین‌تر از حد مورد نیاز یا زمان پخت کمتر از زمان معمول باشد، مقاومت مکانیکی و شیمیایی رنگ حاصل شده ضعیف می‌شود و در بعضی از رنگ‌ها به خصوص رنگ‌های چکشی باعث ظاهر نامطلوب رنگ خواهد شد.

حال اگر پخت رنگ‌ها در کوره با دمایی بیش از دمای معین یا زمانی بیشتر از زمان تعیین شده باشد، باعث می‌شود رنگ‌های براق مات شده و پوشش پودری ایجاد شده نیز تغییر رنگ دهد.

مزایای رنگ الکترواستاتیک 

شاید سوال برای شما پیش بیاید استفاده از رنگ الکترواستاتیک چه مزایایی دارد؟ پاسخ این سوال را در قالب بیان سه مورد از مهمترین مزایای رنگ پوری یا الکترواستاتیک به شرح زیر بیان می‌کنیم:

  1. فرآیند رنگ‌آمیزی با این نوع از رنگ‌ها آسان است 
  2. با وجود ایجاد لایه‌ای نازک از رنگ،پوشش دهی و دور پوشانی مطلوب دارد.
  3.  تنها با یک لایه رنگ خواص عالی فیزیکی و شیمیایی مطلوبی برای محصول به وجود می آید.

معایب رنگ الکترواستاتیک 

  1. امکان تغییر از رنگی به رنگ دیگر در فرآیند تولید و مصرف وجود ندارد.
  2. عدم امکان دستیابی به ضخامت بسیار نازک 
  3. عدم امکان اعمال بر روی قطعات بزرگ مانند کشتی ها 
  4. نیاز به کوره جهت خشک شدن 
  5. هزینه های بالای راه اندازی 
  6.  بازار هدف بسیار محدود

معایب رنگ الکترواستاتیک 

به طور کلی نوع پودری رنگ ها از نظر میزان براق بودن به دسته های زیر تقسیم بندی می شوند:

  1. رنگ های مات و نیمه مات 
  2. رنگ های براق و نیمه براق 
  3. رنگ های سوپر مات 
  4. رنگ های سوپر براق