
پوششهای پودری مرکب از پیگمنت، رزین، فیلر و مواد افزودنی هستند که ابتدا این مواد را در اکسترودر بهصورت مذاب در می آورند تا با هم مخلوط شوند که اصطلاحاً به این فرآیند «اکسترود شدن» میگویند. سپس ماده مذاب سرد شده را طی فرآیندی دومرحلهای آسیاب میکنند تا به ذراتی بین بیست تا هشتاد میکرون تبدیل شود و سپس پودر بهدست آمده را از الک عبور میدهند و بستهبندی مینمایند.
در این بخش از وبسایت میهن آلومینیوم غدیر قصد داریم به تعریف و توضیحات درباره ی رنگ پودری یا الکترو استاتیک بپردازیم. پس خواهش مندیم با ما همراه باشید.
رنگ پودری چیست؟
قبل از جواب به پرسش رنگ الکترواستاتیک چیست بهتر است که تاریخچه کوتاهی از پیدایش این نوع از رنگها بدانیم. رنگ الکترواستاتیک یا رنگ پودری برای اولین بار حدود ۷۰ سال قبل در ایالات متحده آمریکا به تولید رسید.
در دهه ۶۰ میلادی یک کمپانی در آلمان موفق شد از ترکیب «اکسترودر» و حرارت، خمیر رنگ الکترواستاتیک را تولید کند و تقریباً به طور همزمان موسسه شِل در انگلستان نیز برای رنگآمیزی با استفاده از رنگهای پودری، روش الکترواستاتیک را ابداع کرد. البته در این برهه از زمان به دلیل هزینههای بالا، استفاده از این نوع رنگها و روشهای رنگآمیزی فراگیر نشد. بیشتر افراد، شرکتها و کارخانهها ترجیح میدادند همچنان از رنگهای پلیاستر، هیبرید و اپوکسی استفاده کنند.
انواع شیوههای رنگآمیزی الکترواستاتیک
- پیش گرما
- پس گرما
- مشعل پاش
- مادون قرمز
روش پس گرما در رنگ پودری
روش پس گرما شیوهای است که نسبت به دیگر شیوههای رنگآمیزی الکترواستاتیک آسانتر بوده و آموزش دادن آن به افراد نیز راحت تر خواهد بود. راهاندازی تجهیزات این نوع از رنگآمیزی به نسب دیگر شیوهها ارزانتر است. روش پس گرما هم به شیوه دستی و هم به روش اتوماتیک قابلیت اجرا دارد. در هر دو مدل دستی و اتوماتیک سرعت خروجی آن بالا بوده و کیفیت رنگ آن نیز مطلوب است.
روش مشعل پاش در رنگ پودری
روش مادون قرمز در رنگ پودری
این شیوه مناسب قطعاتی است که بزرگتر از ورودی کورههای پخت هستند. با استفاده از شیوه مادونقرمز میتوان بخشی از یک قطعه بزرگ را رنگآمیزی کرد. رنگآمیزی قطعاتی که به دلیل داشتن ملحقاتی که قابل اشتعال یا تغییر حالت هستند و امکان قرارگیری در کوره را ندارند به شیوه مادونقرمز انجام میشود. این شیوه به امکانات کمی نیاز دارد. مکان کوچک برای انجام مراحل رنگآمیزی و عدم نیاز به کوره دیگر ویژگی آن است؛ اما باید توجه داشت که در روش رنگآمیزی مادونقرمز سرعت کار به نسبت دیگر روشها پایین است. اگر قرار باشد که قطعات در تیراژ بالا رنگآمیزی شود نیاز به صرف هزینه زیادی برای خرید لوازم و مصرف برق دارد. لازم به ذکر می باشد در این روش هم مانند شیوه مشعل پاش نیاز به رنگ مخصوص با زمان پخت کوتاه می باشد
روش پیش گرما در رنگ پودری
مراحل رنگ پودری به روش پس گرما
در ادامه مطالب بیایید با مراحل روش پس گرما در اعمال رنگ پودری بر روی انواع مقاطع پروفیل آلومینیوم بیشتر آشنا شویم:
در این روش قطعه مورد نظر که قرار است رنگآمیزی شود در یک محفظه قرار گرفته و با «کابل ارت» به زمین متصل میشود. پودر درون تفنگ مخصوص پاشش قرار میگیرد و به صورت الکترواستاتیکی باردار میَشود. در مرحله پاشش رنگ باید بسیار مواظب بود که فشار هوا کنترل شده و هم چنین ضخامت سطح رنگی که بر روی قطعه قرار میگیرد نیز کنترل شود تا ضخامت پوشش رنگی در عایق بودن سطحِ زیر رنگ تاثیر نگذارد.
در ادامه جواب به پرسش رنگ الکترواستاتیک چیست و آشنایی با رنگ پودری مراحل رنگآمیزی را توضیح میدهیم.
- مرحله اول چربیگیری قلیایی از قطعه،
- مرحله دوم شستشو قطعه،
- مرحله سوم ایجاد لایه فسفاته،
- مرحله چهارم رنگآمیزی و
- مرحله پنجم و آخر نیز قرارگیری در کوره است.
در مرحله چربیگیری روش کار بدین صورت است که قطعه مورد نظر را در یک وان مخصوص قرار میدهند سپس اسیدهای قلیایی را تا دمای ۶۰ درجه سانتیگراد گرما داده و قطعه را به مدت ۲ تا ۳ دقیقه در آن غوطهور میکنند تا آلودگیها و چربیهای سطح آن پاک شود.
بعد از مرحله چربیگیری نوبت به شستشو میرسد. در این زمان آب ولرم به صورت اسپری بر روی قطعه پاشیده میشود تا مواد قلیایی باقیمانده از مرحله چربیگیری از روی سطح مورد نظر پاک شود.
در مرحله سوم مواد فسفاته را بر روی قطعه به وسیله اسپری یا غوطه وری اعمال می کنند.
و در مرحله چهارم هم رنگآمیزی به وسیله تفنگهای مخصوص رنگ پودری بوده و مرحله آخر نیز قرار دادن قطعه رنگ شده در کوره و پخت است. در هنگام پخت باید به نکات مختلفی توجه کرد. برای مثال دمای پخت رنگ پودری در کوره بین ۱۶۰ تا ۲۰۰ درجه سانتیگراد و زمان پخت آن هم بین ۱۰ تا ۲۵ دقیقه است.
اگر دمای پخت پایینتر از حد مورد نیاز یا زمان پخت کمتر از زمان معمول باشد، مقاومت مکانیکی و شیمیایی رنگ حاصل شده ضعیف میشود و در بعضی از رنگها به خصوص رنگهای چکشی باعث ظاهر نامطلوب رنگ خواهد شد.
حال اگر پخت رنگها در کوره با دمایی بیش از دمای معین یا زمانی بیشتر از زمان تعیین شده باشد، باعث میشود رنگهای براق مات شده و پوشش پودری ایجاد شده نیز تغییر رنگ دهد.
مزایای رنگ الکترواستاتیک
شاید سوال برای شما پیش بیاید استفاده از رنگ الکترواستاتیک چه مزایایی دارد؟ پاسخ این سوال را در قالب بیان سه مورد از مهمترین مزایای رنگ پوری یا الکترواستاتیک به شرح زیر بیان میکنیم:
- فرآیند رنگآمیزی با این نوع از رنگها آسان است
- با وجود ایجاد لایهای نازک از رنگ،پوشش دهی و دور پوشانی مطلوب دارد.
- تنها با یک لایه رنگ خواص عالی فیزیکی و شیمیایی مطلوبی برای محصول به وجود می آید.
معایب رنگ الکترواستاتیک
- امکان تغییر از رنگی به رنگ دیگر در فرآیند تولید و مصرف وجود ندارد.
- عدم امکان دستیابی به ضخامت بسیار نازک
- عدم امکان اعمال بر روی قطعات بزرگ مانند کشتی ها
- نیاز به کوره جهت خشک شدن
- هزینه های بالای راه اندازی
- بازار هدف بسیار محدود
معایب رنگ الکترواستاتیک
- رنگ های مات و نیمه مات
- رنگ های براق و نیمه براق
- رنگ های سوپر مات
- رنگ های سوپر براق