پروفیل آلومینیوم قطعهای است که با توجه به آلیاژ اصلی آن در صنایع مختلف کارآییهای گوناگون و متنوعی دارد. آلومینیوم از عناصر پرمصرف و با موجودیت فراوان در جهان اطراف ما است. بنابراین همین موضوع و سایر دلایل دیگری که عرض خواهیم کرد، باعث فراوانی استفاده از پروفیلهای آلومینیومی در صنعتهای مهم و مختلفی شده است. آلومینیوم بعد از فلز آهن از دسته آلیاژهای پرکاربردی میباشد که عملکرد آن را در عملیاتهای تولیدی با کیفیت بالا برده است.
وزن سبک و قابلیت تولید پروفیل آلومینیوم، به اشکال گوناگون از دیگر مسائلی محسوب میشود که اهمیت و کارایی آن را افزایش داده است. ظاهر زیبا و استقامت زیاد پروفیلهای آلومینیومی، موارد کاربرد آن را در نماهای ساختمانی افزایش داده است.
بنابراین همانطور که گفته شد آلیاژ آلومینیوم از قابلیتهای مختلف و پرکاربردی در اکثر صنایع برخوردار است و به همین دلیل پروفیل آن که در اشکال و ابعاد گوناگون، با کاراییهای متنوعی طراحی و تولید میشود، استفادههای آن را بیشمار میکند.
در ادامه این مطلب برای آشنایی بیشتر با کاربرد و کارایی پروفیلهای آلومینیوم در صنایع گوناگون، همراه ما باشید.
فهرست مطالب
پروفیل آلومینیوم چیست؟

همانطور که گفتیم آلومینیوم از انواع فلزاتی است که کاربرد آن در بیشتر صنایع و خصوصا در تولید محصولات امروزی و مدرن بسیار کارایی دارد که ویژگیهای شگفتانگیز پروفیل آلومینیوم، این سازه را برای مورد استفاده قرار دادن در صنعتهای مختلف با استقبال زیادی روبرو کرده است.
“پروفیل” به معنی پایدار بودن مقطعی برش داده شده در ابعادی از پیش تعیین شده میباشد. تنوع گستردهای در طراحی و تولید پروفیل آلومینیوم وجود دارد که پرکاربردترین این پروفیلها در زمینه ساخت درب و پنجرههای آلومینیومی است.
فلز آلومینیوم با رنگ ثابت نقرهای و با خاصیت قابل انعطاف و سبک میباشد که امکان خوردگی و زنگ زدگی در آن به حد زیادی پایین است و از پراستفادهترین پروفیلهای آلومینیومی، پروفیل اکستروژن بوده که موارد مصرف گوناگونی دارد.
برای اینکه بتوان تولید پروفیل آلومینیوم را در سطح گسترده انجام داد، در مرحله اول باید عنصر ابتدایی به اسم بیلت آلومینیومی را تحت فشار زیاد و در حرارت به اندازه قرار داد.
بعد از این مراحل این مواد شکل گرفته را در قالبهای مخصوص به خود جا میدهند، تا در نهایت به شکل و فرمهای مختلفی که لازم است، در بیاید. با همه عملیاتهای انجام شده، مانند در معرض حرارت و تحت فشار قرار دادن آلومینیوم، عنصر ابتدایی به اشکال مورد نظر در میآید و سرانجام پروفیلهای آلومینیوم ساخته میشود.
مزایای پروفیل آلومینیوم
- یکی از مهمترین مزیتهای پروفیلهای آلومینیومی این است که قابلیت فرمپذیری و انعطافپذیری بسیار بالا و خوبی دارند. همین مزیت این پروفیلها باعث شده که در مقایسه با فلز آهن کارایی بیشتری داشته باشند.
- سبک وزن بودن و وزن متناسب پروفیل آلومینیوم نیز از دیگر قابلیتهایی میباشد که موارد استفاده از این فلز را افزایش داده است.
- پروفیلهایی که از آلومینیوم ساخته میشوند به دلیل امکان تبادل دمایی که دارند، از هدر روی انرژی جلوگیری به عمل میآورند و همین امر موارد مصرف پروفیلهای از جنس آلومینیوم را بالا میبرد. چرا که در دنیای امروز، افراد به دنبال راههایی هستند تا حد امکان از اتلاف بیرویه انرژیهای مثبت در محیط جلوگیری کنند که این نوع پروفیلها با ورودشان به بازار توانستهاند تمامی این ویژگیهای مهم در استفاده بهینه انرژی را داشته باشند.
- زیبای ظاهری و رنگ طبیعی این نوع پروفیل باعث شده است در مواردی که برای نماهای ظاهری مختلف قرار است به کار روند، کارایی داشته باشند. به این دلیل که هم دیرتر کثیف میشوند و هم به راحتی تمیز میشوند.
- استقامت و ضد زنگ و خوردگی آن باعث شده که این فلز در عملیاتهای مهم صنعتی مورد استفاده قرار گیرد.
- ضمن ظاهر منحصر به فرد و خاص پروفیلهای آلومینیومی، شرایط نصب و کارگذاری بدون زحمت آنها در کوتاهترین زمان ممکن از دیگر ویژگیهای پروفیل آلومینیوم به حساب میآید.
- این پروفیل ساخته شده از جنس آلومینیوم، غیرقابل اشتعال بوده که امکان کاراهای گستردهای به این آلیاژ مهم میدهد.
- امکان قابلیت بازیافت پروفیلهای آلومینیومی نیز، ضمن اینکه قابل عرضه در اشکال و رنگهای متنوعی هستند، بر همه مزیتهای این پروفیلها افزوده است.
انواع کاربرد پروفیل آلومینیوم در صنایع گوناگون
به دلیل تمامی ویژگیها و قابلیتهایی که از پروفیلهای آلومینیوم مطرح کردیم، پس باید موارد کاربرد و مصرف آن به همین دلیل زیاد و بی شمار باشد که ما در این قسمت به آن میپردازیم:
صنعت درب و پنجره سازی

یکی از مزیتهایی که از پروفیلهای آلومینیومی بر شمردیم این بود که به دلیل قابلیت خاص خود از اتلاف و هدر روی انرژی جلوگیری میکند. بنابراین امروزه با توجه به کمبود انرژیهای موجود و برای ممانعت از اتلاف آنها، کارشناسان مربوط در این زمینه پیگیر اقداماتی هستند که از این هدر رویها جلوگیری کنند.
با این تفاصیل پروفیل آلومینیوم از بهترین فلزات برای ساخت انواع درب و پنجرهها، خصوصا پنجرههای آلومینیومی در انواع مختلف میباشد که کمک خواهد کرد از هدر رفتن انرژیهای درون محیط جلوگیری شود.
صنعت قوطی سازی و بسته بندی
پروفیلهای آلومینیوم جهت ساخت و تولید وسایل بسته بندی کاربرد دارد که از آن برای ساخت قوطیهای کنسروی، حلقهها و تسمهها، سر و ته قوطیهای کنسرو، بسته بندی انعطاف پذیر و بسته بندی نیمه مقاوم غذا هم استفاده میشود.
صنایع الکتریکی

تقریبا حدود یک قرن است که آلومینیوم در بخش بالایی دکلهای هدایت برق فشار قوی کاربرد دارد. استقامت زیاد و وزن پایین پروفیل آلومینیوم، قابلیت تولید دکلهای با ارتفاع زیاد و مقاوم را فراهم میآورد که همین امر سبب کم کردن هزینهها در فرایند هدایت نیرو میشود.
تولید وسایل مستحکم
درصد متوسطی از موارد مصرف پروفیلهای آلومینیومی در ساخت لوازم مستحکمی چون یخچال، ماشین لباسشویی، کولر و انواع فریزر میباشد. موارد استفاده از این پروفیلها در این صنایع بسیار بیشتر شده است. همچنین در ساخت ظروف پخت و پز آشپزخانه نیز استفاده میشوند.
صنایع حمل و نقل؛ تولید وسایل نقلیه و لوازم جانبی آن

از انواع پروفیل آلومینیوم جهت تولید ابزارهای تخصصی خاص استفاده میشود. این موارد میتواند از جمله در صنعت ساخت و ساز، صنایع کشاورزی، تجهیزات مورد نیاز کارخانهها و کارخانجات تولید خودرو باشد. همچنین این تجهیزات شامل داربست، انواع لولههای آبیاری، اتصالات، نردبانها و انواع سختافزار میباشد.
قابلیت استفاده از پروفیل آلومینیوم در صنعت ساختمانسازی
یکی از موارد پرکاربرد و پر استفاده پروفیل آلومینیوم، در صنعت ساخت و ساز است. برای تولید زیرساختها، سازههای بتنی فولادی و غیره که ضمن تحمل وزنهای بسیار سنگین، بسیار سبک هستند و هم اندازه فولاد مستحکم و مقاوم میباشند، از پروفیلهای آلومینیومی استفاده میشود. به دلیل قابلیت ضد اشتعال، ضد زنگ بودن و استقامت در مقابل خوردگی، کاربرد این فلز را در این صنعت را بیشتر میکند. ضمن اینکه پروفیلهای آلومینیومی قابل بازیافت و سازگار با محیط زیست هستند.
تولید لولههای آلومینیومی

با توجه به رونق تولید پروفیل آلومینیوم، از آنها در ساخت لولههای آلومینیومی استفاده میشود که از جمله در تجهیزات حفاظتی مانند آندایزینگ، رنگهای پودری و محافظهای طرح چوب کارایی دارند.
لولههای آلومینیومی انتقال دهندههای خوبی به حساب میآیند و برای کنترل دما، یخچال و فریزر، همچنین انرژی خورشیدی و سیستمهای تهویه هوا، سیستمهای هیدرولیک، خطوط سوخت، فریمها و رکها مناسب هستند.
استفاده از پروفیل آلومینیوم در صنعت هوا و فضا
به دلیل مقاومت بالا، وزن سبک و غیر قابل اشتعال بودن پروفیلهای آلومینیومی در صنعت هوا و فضا کاربرد موثری دارند. زیرا امکان حمل وزنهای سنگین و با سوخت کمتری را فراهم میآورند. همچنین استفاده بیشتر این پروفیلهای آلومینیومی در برای بدنه هواپیما است، به این دلیل که در برابر خوردگی بسیار مقاوم هستند.
میهن آلومینیوم غدیر با تولید پروفیل آلومینیوم در انواع گستردهای به خوبی میتواند تمامی نیازهای تمامی صنایع به پروفیل آلومینیوم مورد نیاز آن را تامین کند.
برای آشنایی با تمامی صنایعی که پروفیل آلومینیوم در آن مورد استفاده قرار میگیرد، از صفحه صنایع میهن آلومینیوم غدیر بازدید کنید.
سخن پایانی
خوشبختانه تولید پروفیل آلومینیوم در انواع گوناگون و اشکال مختلف در کشور، توسط نیروهای متخصص صورت میگیرد و همانطور که گفتیم پروفیل آلومینیوم از دسته سازهایی هستند که در صنایع گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرند.
موارد مصرف پروفیلهای آلومینیومی به دلیل ویژگیها و مزیتهایی است که در این مقاله برشمردیم است. کاربرد گسترده و مهم پروفیلهای ساخته شده از آلومینیوم در تولید انواع پنجرههای با کیفیتی میباشد که از اتلاف انرژی به خوبی جلوگیری میکند. همچنین آلودگیهای صوتی و هوایی را به محیط داخل انتقال نمیدهد.
امیدواریم با نوشتن این مقاله توانسته باشیم اطلاعات مفیدی در رابطه با موارد پرکاربرد پروفیلهای آلومینیومی به شما داده باشیم.